به گزارش قشم ۲۴؛ ذخایر خیلی خوبی از ساردین و موتو ماهیان در آبهای استان هرمزگان داریم که تقریبا بیش از ۹۵ درصد کل صید آبهای جنوب کشور در خصوص گونه های مذکور را در آبهای هرمزگان هر ساله برداشت مینماییم. جهت بررسی وضعیت ذخایر آنها به صورت ماهانه نمونه برداری میدانی از مناطق تخلیه گاه و صید گاه ها و همچنین وضعیت صید از صیادان بومی این گونه ها پرس وجو میشود ماهانه در حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ نمونه گونه های مذکور از هر منطقه مورد زیست سنجی قرار میدهیم که در این زیست سنجی فراوانی های طولی و روابط طول_ وزن ماهیان ثبت شده که این داده ها برای پویایی جمعیت، برآورد ذخایر، تعیین میزان زی توده و میزان قابل برداشت از ذخایر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
منطقه و محل ماموریت آبهای جنوب جزیره قشم شامل: منطقه مسن، سلخ و رمچاه بود که در این سه منطقه نمونه برداری انجام و زیست سنجی ها در محل، مورد بررسی و در فرم های مخصوص ثبت شد.
زیست شناسی ساردین و موتو ماهیان:
جزو گروه ماهیان سطح زی ریز هستند, در واقع دومین زنجیره مصرف کننده تولیدات اولیه است. اگر تولیدات اولیه را پلانکتون ها در نظر بگیریم، زئوپلانکتون ها (پلانکتون های جانوری) از فیتوپلانکتون ها تغذیه مینمایند و ساردین و موتو ماهیان هم از زئوپلانکتون ها تغذیه مینمایند. ماهیان سطح زی ریز در چرخه غذایی اکوسیستم نقش مهمی را ایفا میکنند، زیرا غذای عمده ماهیان درشت محسوب میشوند و در پایه هرم غذایی قرار میگیرند. این ماهیان هم از زئوپلانکتون ها و هم از فیتوپلانکتون ها به عنوان غذا استفاده میکنند زیرا فیلتر فیدر (پالایش کننده) هستند بنابرین بخشی از تغذیه آنها شامل: فیتوپلانکتون ها است ولی به طور عمده جهت کسب انرژی به دنبال کوپه پود ها و لارو ماهیان هستند. این ماهیان رفتار گله ای دارند که این امکان را بوجود میآورد تا صیادان با استفاده از تورهای محاصره ای پرساین بتوانند آنها را صید نمایند. بخش عمده صید این ماهیان جهت تولید پودر و آرد ماهی مورد استفاده قرار میگیرد و بخش خیلی کمی از آنها به مصرف انسانی میرسد. اخیرا صیادان استان هرمزگان به خشک کردن موتوماهیان اقدام مینماید ابتدا جعبه های حاوی ماهی را با آب دریا نمک سود کرده، سپس آنها را به خشکی و محل مناسب انتقال داده و آنها را روی توری های مناسب پهن و بعد از دو تا سه روز که در معرض آفتاب قرار گرفتند جمع آوری نموده در بسته بندی های مناسب و بهداشتی به سردخانه منتقل مینمایند. استفاده عمده از این ماهیان خشک شده جهت صادرات به کشور سریلانکا و برخی دیگر از کشورهای جنوب شرق آسیا است. بخش عمده این ماهیان که به روش صنعتی خشک میشوند به کشورهای ژاپن و کره جنوبی صادر میشوند. سالارپوری دلیل صید عمده این ماهیان در استان هرمزگان (بیش از ۹۵ درصد) را شرایط خاص اکوسیستمی منطقه عنوان کرد، زیرا شرایط تولید اولیه (دما و کلروفیل) در این منطقه را بسیار مناسب و برای این ماهیان حائز اهمیت دانستند. ایشان گفتند: با توجه به شوری دریا، شرایط دمایی، کلروفیل و زون نوری هر چقدر از منطقه چابهار به سمت غرب خلیج فارس پیش برویم اندازه ماهیان کوچک تر میشود. برای مثال درمورد ماهیان شوریده و حلواسفید هر چقدر از منطقه آب های دریای عمان به سمت عرض های بالاتر آب های خلیج فارس در استان خوزستان پیش برویم اندازه آنها کوچک تر میشود.
راه های ارتباطی: 0917960052 - qeshmnews24@gmail.com