به گزارش قشم ۲۴؛ محمد صدیق ارم روز شنبه به مناسبت روز دامپزشکی افزود: در این مدت ۶ پرونده قضایی برای اصناف مختلف از جمله قصابی ها، مرغ فروشی ها و نظایر آن تشکیل شد که منجر به پلمب سه واحد متخلف تهیه و توزیع فرآورده های گوشتی و فروشگاه عرضه فرآورده های خام دامی شده است.
وی با اشاره به اینکه با بیان اینکه دامپزشکی حافظ سرمایه های عظیم ملی، دامی و آبزیان کشور است، ادامه داد: در یک سال اخیر بیش ۸۷۶ هزار و ۸۱۱ کیلوگرم ماهی خشک، ۲۶۰ هزار کیلوگرم ماهی یال اسبی از این جزیره به خارج از کشور صادر شده است.
وی ادامه داد: در این مدت، ۳۰ هزار و ۳۶۰ کیلوگرم آلایش دامی (کله پاچه، قلوه، جگر و نظایر آن)، ۳۸۰ هزار قطعه بچه ماهی پرورشی(سی باس)، ۸۹۵ هزار و ۸۳۱ کیلوگرم تخم مرغ، ۲ میلیون کیلوگرم خوراک ماهی و میگو، ۷۹ هزار و ۱۷۵ کیلوگرم گوشت گاو تازه، ۱۰۹ هزار و ۵۹۰ کیلوگرم گوشت گاو منجمد، ۱۴ هزار و ۵۳۰ کیلوگرم گوشت گوسفند منجمد، ۴۴ هزار و ۵۹۵ کیلوگرم گوشت گوسفند تازه، ۹۷۹ هزار و ۴۷۰ کیلوگرم گوشت مرغ تازه، ۲۳۹ هزار ۷۵۰ کیلوگرم مرغ منجمد و ۲ میلیون قطعه لارو میگو از سرزمین اصلی، استان هرمزگان و استان های همجوار وارد این جزیره شده اند.
رییس اداره دامپزشکی قشم توضیح داد: در این مدت، ۳۹ هزار و ۲۴۵ راس دام سبک و سنگین علیه بیماریهای دامی در این جزیره واکسینه شدهاند و بیش از ۸۵۶ مورد بازدید کارشناسی در راستای اجرای سیستم مراقبت از بیماری های دامی در سطح دامداریهای این شهرستان مرزی انجام شده است.
ارم توضیح داد: ۱۵۶ مورد بازدید کارشناسی نیز در این مدت از مزارع آبزیپروری این جزیره صورت گرفته است.
رییس اداره دامپزشکی قشم همچنین به نقش آموزش در آگاه سازی دامداران این جزیره در مدیریت و کنترل بیماری های دامی اشاره کرد و گفت: در این راستا امسال ۱۵ جلسه و دوره آموزشی در رابطه با بیماری تب مالت، تب کریمه کنگو، آنفلوآنزای طیور و سایر بیماری های دامی برای دامداران، مرغداران و قصابان در شهرها و روستاهای شهرستان مرزی قشم برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه در یکسال گذشته ۱۹۸ فقره آزمایش از فرآوردههای خام دامی در این شهرستان انجام گرفته است، اظهار کرد: در این مدت ۱۱ تن و ۴۶۴ کیلوگرم از این محصولات دامی فاسد و از چرخه مصرف انسانی حذف شد.
در جزیره قشم حدود یکهزار و ۲۰۰ راس دام سنگین و ۱۵ هزار راس دام سبک وجود دارد.
پنج واحد پرورش ماهی در قفس، سه واحد تکثیر ماهی و یک واحد تکثیر ماهیان زینتی را از دیگر توانمندی های شهرستان مرزی قشم و سرزمین آب و آفتاب در پرورش آبزیان دریایی است.
اداره دامپزشکی شهرستان قشم با وجود پنج نیرو، ۴۲ مسوول فنی بخش خصوصی اعم از دکتر دامپزشک، کارشناس، کاردان، تکنسین دامپزشکی و یک درمانگاه دامپزشکی به جزیره نشینان سرزمین آب و آفتاب خدمت رسانی میکنند.
دامپزشکی از ارکان مهم امنیت غذایی محسوب میشود و نقش آن را میتوان در سه محور اقتصادی، بهداشتی و تحقیقاتی مشاهده کرد. از این رو ارتقا و رشد علم و فناوری در حوزه دامپزشکی همگام با شاخصه های جهانی میتواند راه پر پیچ و خم توسعه را هموار کند.
با گذر انسانِ نخستین از شکار به سمت نگهداری حیوانات، علم دامپزشکی متولد شد.
دامپزشکی علم شناخت و پیشگیری از بیماری های دامی و بیماری های مشترک میان انسان و حیوان است و بر پایه اعلام سازمان جهانی بهداشت؛ هدف نهایی دامپزشکی، تامین مواد غذایی و بهداشت انسان، به شمار میرود.
دامپزشکان نیز به همانند دیگر پزشکان از جایگاه خاصی برخوردار هستند، چنانچه در لوح حَمرایی ارزش کار فردی که به معالجه حیوانات میپرداخته، تعیین شده و میتوان گفت دامپزشکی در تقاطع راه پزشکی و کشاورزی قرار گرفته است.
در واقع فن دامپزشکی در حدود ۵۰۰ سال بعد از میلاد مسیح در ایران به صورت علمی درآمد که با ساختن مدرسه دامپزشکی، دامپزشکان به نگارش کتبی با عنوان های پرورش اسب، فن سوارکاری، درمان بعضی بیماری های غیرعفونی و چگونگی استفاده از اسب در جنگ پرداخته اند.
ایران نیز با توجه به پیشینه یی که در این مقوله دارد در طول سالیان متمادی نهادها و اداره های مختلفی را در این باره تشکیل داد تا آنکه پس از انقلاب مشروطه در ایران و در پی شیوع بیماری طاعون در کشور، این دانش به صورت جدی توجه مسوولان مربوطه را به خود جلب کرد.
به همین منظور قانون تشکیل شعبه دفع آفات حیوانی در دی ۱۳۰۳ خورشیدی با هدف «جلوگیری از بیماری های دامی، تهیه واکسن و سرم، افزایش جانداران اهلی، مطالعه بیماری های گیاهی و شناخت حشره های سودمند» به تصویب مجلس شورای ملی رسید و نظارت بر آن را موسسه پاستور بر عهده گرفت.
اهمیت کنترل بیماری های مهلک دامی، کنترل و نظارت بهداشتی بر دام و فرآورده های خام دامی و مبادله های تجاری مرزی و برون مرزی سبب شد تا قانون تفتیش صحی حیوانات در ۱۳۱۴ خورشیدی در ۹ ماده از تصویب مجلس شورای ملی بگذرد و اینگونه اداره کل دامپزشکی جایگزین موسسه دفع آفات حیوانی شود.
پس از گذشت چند سال با دستور وزارت کشاورزی تمامی اداره های دامپزشکی استان ها مستقل شدند و به طور مستقیم زیر نظر مدیرکل دامپزشکی کشور قرار گرفتند تا آن که در ۱۳۵۰ خورشیدی، قانون سازمان دامپزشکی کشور تصویب شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بخشنامه تشکیل شبکه های دامپزشکی استان ها و برقراری ارتباط مستقیم استان ها با سازمان مرکزی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
در ۱۳۶۹ خورشیدی به دنبال تلاش برای اختصاص روزی به نام روز دامپزشکی، ۱۴ مهر روز دامپزشکی نامگذاری شد.
از نظر اقتصادی، دامپزشکی حافظ سرمایه های عظیم ملی و سرمایه های دامی و آبزیان کشور است که تامین بهداشت و سلامت آنها، جلوگیری از کاهش ضایعات و تلفات و افزایش و بهبود و تولیدات، دامی و آبزیان در نهایت تامین پروتئین حیوانی جزو ماموریت های این قشر زحمتکش است.
مهار پدیده های مهم دامی در کشور از جمله جلوگیری از وقوع و شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد، بیماری لکه سفید و سایر بیماریهای واگیر از جمله تب مالت، تب کریمه کنگو و نظایر آن و حضور و نقش آفرینی دامپزشکان در تحقیقات بنیادی از جمله سلول های بنیادی و عرصه های دیگر علم و فناوری، همه و همه بیانگر نقش و رسالت غیرقابل انکار و تاثیر گذار دامپزشکی در جوامع انسانی و تامین پروتئین حیوانی و تحقق امنیت غذایی است.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.
قشم ۲۴/ ایرنا
راه های ارتباطی: 0917960052 - qeshmnews24@gmail.com